Om Afghanistan

Idag i skal fortelle dere om geografi og litt historie om afghanistan

Geografi

Afg er et land som ligger i senter av Asia og omgitt av andre Asiatiske land. Det aksjer grensen med Pakistan , Iran , Waziristan, Turkmenistan , Tadsjikistan , Usbekistan og Kina.

Afg har 32millioner innbyggere og den totale areal er 647,500km2. Den er omtrent dobbelt så stort som Norge. . Det er delt opp i 34 provinser som er litt større enn et norsk fylke. De 34 provinsene er delt opp i totalt 398 distrikter. Havestad av afg heter Kabul.

Landskap

Afghanistan er et land av mange fjellet. Det høyeste fjell heter Noshaq og er 7492 meter høyt. Mellom fjellene er det dypt daler.

Afg har fire årstider som Norge har: vår sommer høst vinter

Det er veldig varmt i sommer og veldig kaldt i vinter.

Språk

I afg Det er 18 forskjellige nasjonal minoriteter, noen som vi har kvener , romannifolk, skog finner i Norge. Alle nasjonal minoriteter i agf har sine egne forskjellige språk . Men det er 2 offisiell språk som heter Dari og Pashto . Alle som Bor i afg  kan ikke forstår offisielt språk så de snakke sitt egen språk.

Historie om Afghanistan

før 1919 britannia ble hersket over AFG men etter en krig som heter anglo-afghanske krigen AFG ble et fritt land i  19. august 1919.  Etter den krigen det var veldig mye andre krig også som var mellom najional minoriteter .

En av krigen heter sovnet-afghan krig som startet fra 1979 til 1989. Den krigen ca. 1.5 million sivile var død og mer andre sivile flyttet til Iran and Pakistan. Eter den krigen En gruppen heter Taliban ble herskende over afg  men i 2001 Amerika kommet å hjelp afghanske og the krigen mellom Amerika og Taliban er fortsatt til nå. Familiane min også flyttet til Pakistan på grunn av krigen , nå familien min bor i Pakistan og jeg også kommet her fra Pakistan. Fordi afghanske som bor i Pakistan eller Iran de har ikke bra livet der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s